Babeczki dwuskładnikowe

Babeczki dwuskładnikowe

image_pdfimage_print

To jest absolutnie niewiarygodne, ale naprawdę da się upiec babeczki dysponując wyłącznie czekoladą i jajkami :)

Co więcej – są przepyszne i robią się właściwie same.

No to do dzieła.

produkty

Bierzemy trzy tabliczki mlecznej czekolady i trzy jajka. Odpalamy piekarnik na 180 stopni. W tym czasie rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej i odstawiamy do wystygnięcia. Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka odstawiamy na bok a białka ubijamy na sztywną pianę (szczypta soli wzmocni efekt).

kolaż1

Teraz wracamy do naszej czekolady. Jeśli już ostygła do temperatury pokojowej, to wrzucamy do niej żółtka i mieszamy na gładką masę. Teraz to samo z pianą z białek. Tę dodawajcie stopniowo.

kolaż2

Gdy masa jest gotowa to wypełniamy nią foremki do babeczek (do połowy wysokości) i wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 20 minut. I już :)

Aha! Babeczki pięknie wyrosną ale potem opadną. Na 100%. Smaku to jednak nie zepsuje, zapewniam :)

final

  • Kattiusha

    Wyglądają pysznie, a co (dla mnie) najważniejsze – mało z nimi roboty 😀

    • świeżonapisane

      To jest w tym przepisie najlepsze – nie trzeba się specjalnie męczyć 😀

  • dorota

    takie przepisy sobie cenię ! proste, to najważniejsze! smak na pewno super, czekoladowy…mniam

    • świeżonapisane

      Czekoladowy na maksa :)

Comments are closed.