Chleb bez wyrabiania Hanny Fronczak

Chleb bez wyrabiania Hanny Fronczak

image_pdfimage_print

Dzisiaj w rubryce „Kuchnia gości” przedstawiamy Wam Hanię Fronczak, zastępcę redaktora naczelnego portalu literackiego Fahrenheit, która przygotowała dla Was domowy chleb a jako bonus pysznego kartoflaka przez niektórych nazywanego babą ziemniaczaną :)

Nasz dzisiejszy gość mówi o sobie tak:

Hanna Fronczak – z zawodu nazgul ortografii, z zamiłowania kociara. Ciągle coś redaguje albo pisze, napisała nawet jakieś opowiadania i dwie książki (“Od nowiu do pełni” i “Podróż do tyłu”), chyba nawet coś dłubie dalej. Jeśli nie ma nic do redagowania albo pisania, to gotuje. Albo mizia koty.

kolaż koty

A poniżej dwa obiecane przepisy.

 

CHLEB BEZ WYRABIANIA

produkty

1 kg mąki pszennej typ 650

1 szklanka pełnoziarnistej mąki żytniej lub pszennej typ 2000

2 łyżeczki soli

2 czubate łyżeczki cukru

1 litr i 1/3 szklanki przegotowanej wody o temperaturze ciała

2/3 kostki drożdży

tłuszcz do formy

kolaz

Mąkę pszenną przesiać do miski, wymieszać z mąką pełnoziarnistą. Dodać sól i cukier. W wodzie rozpuść drożdże, wlać do mieszanki mącznej, wymieszać ręką, aż składniki się połączą. Odstawić w ciepłe miejsce, niech wyrośnie dwukrotnie.

Formy (ja używam dwóch keksówek o długości 40 i 31 cm, na tę ilość ciasta są w sam raz) natłuścić, nałożyć ciasto, odstawić, niech wyrośnie ok. 1 cm od górnej krawędzi foremki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 200st. Piec 60 min.

final

KARTOFLAK:

produkty

3 kg kartofli
40 dag tłustego wędzonego boczku
2 cebule
1/2 szklanki kaszy manny
łyżeczka czosnku granulowanego lub 3 ząbki czosnku

łyżeczka soli
ulubiona przyprawa ziołowa
3 jajka

kolaż

Kartofelki obrać, zetrzeć na drobniejszej tarce jarzynowej. Boczek pokroić w kosteczkę, wytopić na patelni. Cebulkę obrać, ciach w kosteczkę, dodać do boczku na patelni, zeszklić, ostudzić. Dodać do kartofli razem kaszą manną i przyprawą ziołową (ja używam uniwersalnej mieszanki mojej mamy, składającej się z suszonych liści mięty, szałwii, selera i lubczyku, ale doskonale sprawdzają się zioła prowansalskie).

Dodać jajka, sól, czosnek granulowany lub świeży (przeciśnięty przez praskę), wszystko wymieszać ręką. Uzyskaną nieapetyczną szarawą breję wylać do dużej blachy wyłożonej papierem do pieczenia, piec ok. 2 godz. w 180-200st.C. Zjeść.

final

  • ewa

    No ten chlebek to coś dla mnie jest, bez wyrabiania :)
    Babę ziemniaczaną znam :)
    Pozdrowionka!

    • świeżonapisane

      Wydaje się, że ten chlebek dość prosto się robi :) A to lubimy najbardziej 😉

  • Kat

    Smakowitosci!

    • świeżonapisane

      Oj smakowitości :)

Comments are closed.