Ciastka francuskie z jabłkami

Ciastka francuskie z jabłkami

image_pdfimage_print

Wiecie co to są uczucia ambiwalentne? To mniej więcej takie coś, co czujesz kiedy Twoja teściowa wjeżdża Twoim nowym porsche do jeziora. Ale co to ma wspólnego z kuchnią?

No właśnie całkiem sporo.  Wymyśli sobie człowiek, że upichci coś ekstra i co? Narobi się przy tym jak głupi, nastoi się przy garnkach jak niewolnik, po dwóch godzinach kręgosłup wchodzi mu tam gdzie zaczynają się plecy, czyli krótko mówiąc – do tyłka, ale przecież nasze wyrafinowane i skomplikowane danie jest tego warte.

No i jest! Tadam! Pyszności i co? I teraz przychodzi ta szarańcza, czyli rodzina w roli szarańczy i ciach! Pięć minut i po naszej pracy pozostaje tylko wspomnienie i góra naczyń do zmywania. Wkurzające, nie? No i tu właśnie pojawia mi się to porsche w jeziorze z teściową w środku choć porsche nie posiadam a teściową mam spoko.

Z jednej strony się cieszę, że wszystkim smakowało i tak szybko wszystko wymietli, ale z drugiej strony pojawia się obawa, czy oni jedząc tak szybko, aby na pewno zauważyli co zjedli i czy był sens sterczeć tak długo przy garnkach, skoro to znikło w mgnieniu oka, a pewnie coś mniej czasochłonnego też by zjedli. Ech strasznie to skomplikowane… No ale do rzeczy. Dziś mam dla Was przepis na coś słodkiego i co ważne, względnie lekkiego. Do tego czas konsumpcji w 100% pokrywa się z czasem przygotowania, więc przy tym obejdzie się bez wizji jeziora i wszyscy będą zadowoleni.

Ekspresowe kopertki francuskie

Czynność nr 1

Pojechać do Lida, Tesco, Biedronki

Czynność nr 2

Kupić: gotowe ciasto francuskie (z jednego wychodzi 8 kopertek), jabłka (może być gotowy wkład szarlotkowy, ale wg mnie lepsze są jabłka)

10398701_1093157590747550_7150386356979237879_n

Czynność nr 3

Lekko rozwałkować ciasto, tak by wyszły nam 4 w miarę równe kwadraty (jak wyjdą krzywe też będą dobre), na cieście ułożyć posiekane jabłka i posypać cynamonem. Posklejać kopertki. Nie trzeba szczelnie, bo i tak popękają. Posmarować białkiem i posypać szczyptą cukru. Ten cukier to bardziej dla dekoracji dlatego używam brązowego, ale biały też może być.

1779244_1093157670747542_5189605118128356011_n

Czynność nr 4

Ułożyć kopertki na papierze do pieczenia i wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Wyjąć gdy się ładnie zrumienią i w domu pachnie tak, że wszyscy mają ślinotok i co rusz ktoś przyłazi do kuchni zagląda do piekarnika.

603089_1093157787414197_5265350409554688319_n

Czynność nr 5

Zjeść. Niestety nie wiem jak smakują na zimno, bo zanim wystygną to już ich nie ma :)

1923760_1093157830747526_4711065744446617850_n

Smacznego!

Comments are closed.