Cynamonowe kwiatuszki

Cynamonowe kwiatuszki

image_pdfimage_print

 

Uwielbiam gotować, ale w przeciwieństwie do Jagny nie lubię stać w kuchni zbyt długo. Wolę w tym czasie coś napisać a jedzenie najlepiej nich samo się zrobi. Z przyjemnością poniucham sobie cudownych woni i nacieszę oko finalnym efektem.

Filmik z tym przepisem przy różnych okazjach atakował mnie od lat. Wydawało mi się, że jak nikt inny jestem odporna na internetową indoktrynację. W końcu znam wszystkie te tricki od podszewki, no ale sami powiedzcie, czy temu czemuś finalnie można się oprzeć? Nie dość, że tanio, że mega szybciutko, mega ślicznie, to jeszcze  mega smacznie. No poległam, poległam na całej linii i liczę, że te ciasteczka uwiodą również i Was :)

produkty

Składniki:

– gotowe ciasto francuskie

– jabłko

– cynamon

– cukier

– odrobina naturalnego jogurtu lub serka do zlepienia

kolaz1

Ciasto pociąć na paski o szerokości 4-5cm. Lekko posmarować serkiem/jogurtem, oprószyć cukrem i cynamonem. Jabłko przeciąć na pół i usunąć gniazdo nasienne. Połówki posiekać na cieniutkie plasterki i ułożyć na cieście tak, jak na foto. Złożyć ciasto na pół, zrolować i umieścić w foremce. I tyle. Ale prościzna, prawda? Można użyć formy do mufinek, ale takowej nie posiadam, zatem użyłam miseczek do zapiekania. Ciekawe jak wyjdzie? :)

Miseczki wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i mniej więcej po pół godzinie wyjęłam to pyszne coś, co moja rodzina pochłonęła zanim zdążyło ostygnąć. Ja nawet nie spróbowałam, ale mówili, że było pyszne.

róża1

 

 

  • A_Piwka

    Ha! jest PDF i Drukuj :) Podziękował :)

    • Iza Frączyk

      Nasz Klient, nasz pan :) do usług Szanownej Pani :)

  • joannatd

    Wygląda super. Ma z miliard kalorii ale pewnie i tak warto.

    • Iza Frączyk

      tyle co z ciasta :)

  • Magdallena

    Świetne!!!! Wypróbuję :)

Comments are closed.