Ekspresowe przystawki

Ekspresowe przystawki

image_pdfimage_print

góra

No tak, ja też to znam. Niespodziewani goście prawie za zakrętem, a tu w głowie zero pomysłów, jak tu ugościć inaczej niż pizzą z dowozem na miejsce. Wiecie, żem stworzenie praktyczne i niezbyt pracowite, zatem już spieszę z patentem na szybkie i efektowne przystawki :)

Tym razem daruję sobie listę składników, bo ciężko oszacować ich ilości. Wszystko świetnie widać na zdjęciach, więc dziś będzie fabularnie :)

Czas przygotowania: około 10 minut

Sałatka z rukoli, fety i świeżych fig. Proporcje dowolne. Poza sezonem, figi można śmiało zastąpić czerwonymi winogronami bez pestek. Do polania dowolny sos winegret. Ja użyłam gęstego, o aromacie malinowym. Tak, tak, w marketach bez trudu znajdziemy podobne wynalazki, a ja kupiłam i długo myślałam, do czego to użyć. Teraz przydało się jak znalazł, a sałatka – palce lizać. Rukola z lekką goryczką, słona feta, słodkawe figi, i jeszcze ten sos z kwaśną nutką. Mmm…

Sałatka, mimo że pyszna, to jednak trochę za mało, a przecież i nie każdemu musi smakować, prawda? Przydałoby się coś jeszcze, a tu czas nagli, więc szybko zaopatrujemy się w 3-4 rodzaje serów w różnych kolorach i smakach, tudzież kabanosa oraz niezawodną, po hiszpańsku spleśniałą kiełbasę. No i coś zielonego do dekoracji naszej deski. Tyle.

Sery pleśniowe lubią ekstremalne zestawienia, więc dla chętnych nie zaszkodzi też i dodatek w postaci odrobiny miodu, równie mile widziany, co sprawdzona żurawina czy brusznica.

Akurat mi się poszczęściło, bowiem kilka dni wcześniej nastawiłam w kamionce kolczaste ogóraski. Tym razem tradycyjnie, w wodzie. Wyszły w sam raz i cieszyły się sporym powodzeniem :)

Zostało mi jeszcze trochę czasu, więc korzystając z tego, że mam nagrzany piekarnik, zrobiłam jeszcze grzanki z cienko pokrojonej i posmarowanej oliwą bagietki. Do tego zimne piwo i jakieś orzeszki na zagrychę.

Gotowe!

Oczywiście ładna ekspozycja też robi swoje, a ja nieprzerwanie cieszę oko drewnianymi gadżetami od Pawła Tomali. Prawda, że efektowne?  Oceńcie sami.

I teraz niech mi ktoś powie, że to trudne :)

Smacznego!

final

Comments are closed.