Fish and chips

Fish and chips

image_pdfimage_print

Ryba z frytkami i sosem tatarskim to jedno z najpopularniejszych dań w Wielkiej Brytanii. Żaden tubylec nie potrafi sobie wyobrazić nadmorskich miejscowości bez barów fish & chips. Po letnich kurortach ciągnie się więc swojski zapach smażeniny a turyści zajadają się rybą siedząc przy stolikach, lub po prostu na piasku tuż przy brzegu morza. W tym ostatnim wariancie je się z papierowej torebki plastikowym widelczykiem.

Widok tych torebek działa elektryzująco na mewy, które obsiadają człowieka z każdej strony i żebrzą o frytki. Potrafią być bardzo bezczelne :)

Dobra ryba przede wszystkim musi być świeża. Brytyjczycy tradycyjnie używają dorsza lub łupacza. Osobiście najbardziej lubię wersję z polędwicą z dorsza. Drugim gwarantem sukcesu jest ciasto piwne o odpowiedniej, gęstej konsystencji.

No to bierzemy się do gotowania.

Składniki

Na rybę:

– dorsz

– szklanka mąki pszennej

– szklanka piwa

– 2 szklanki oleju rzepakowego

– sól i pieprz

 

Na sos tatarski:

– 4 łyżki majonezu

– 6 łyżek jogurtu bałkańskiego

– 2 ogórki kiszone albo małosolne

– sól i pieprz

 

Zaczynamy od ryby. Myjemy, osuszamy i kroimy w średniej wielkości kawałki, dzięki czemu łatwiej nam będzie je obracać na patelni i równomiernie się usmażą. Rybę solimy, oprószamy pieprzem i odstawiamy na bok.

W głębokim talerzu wyrabiamy gęste ciasto z mąki, piwa, płaskiej łyżeczki soli i pieprzu (w ilości według uznania).

W miseczce mieszamy na gładką masę jogurt z majonezem, dodajemy posiekane w kostkę ogórki, szczyptę pieprzu i soli. Wstawiamy do lodówki.

Oryginalnie robi się sos wyłącznie z majonezu, ale zastąpienie jego części jogurtem nie sprawi, że coś mu na smaku ubędzie, za to zmniejszy to nieco jego kaloryczność :)

Teraz wlewamy na patelnię olej i czekamy aż się dobrze podgrzeje. W tym czasie oprószamy rybę mąką i po kawałku zanurzamy w cieście. Im dokładniej ciasto oblepi rybę, tym bardziej soczysta będzie po usmażeniu.

Smażymy kilka minut, aż panierka nabierze ciemnozłotego koloru. Podawać z frytkami. Najlepiej grubymi. Brytyjczycy kropią je octem, ale my, rzecz jasna, nie musimy 😉

Smacznego :)

Comments are closed.