
Kiełbasa pieczona w piwie
Biała kiełbasa jest obowiązkowym elementem Świąt Wielkanocnych. Przeważnie jest gwiazdą żurku, ale upieczona w piwie również smakuje świetnie. Można ją podać jako osobne, ciepłe danie, ale można również zaserwować jako dodatek właśnie do żuru
Składniki:
8 – 10 białych surowych kiełbasek dobrej jakości
1 – 2 średnie cebule
1 butelka jasnego piwa
Pół łyżeczki majeranku
Szczypta pieprzu ziołowego
Sól i pieprz
Opcjonalnie: szczypta wędzonej soli, którą kupicie w sklepie Swojski Wyrób.
Przepis jest banalny
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
Cebulę siekamy, przekładamy na patelnię, posypujemy majerankiem, pieprzem ziołowym. Dosmaczamy solą i pieprzem a potem podsmażamy na odrobinie tłuszczu aż się zrumieni.
W naczyniu żaroodpornym układamy kiełbaski i przykrywamy je cebulą. Zalewamy piwem do ¾ wysokości kiełbas. Posypujemy szczyptą soli wędzonej i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy około godziny. Jeśli w międzyczasie odparuje nam za dużo piwa to można nieco dolać, ale nie jest to konieczne.
I to właściwie tyle Smacznego!