Kopytka z owczą fetą

Kopytka z owczą fetą

image_pdfimage_print

 

Uwielbiam kluchy, uwielbiam owczą fetę, więc było pewne, że coś z tego muszę wykombinować :)

Padło na kopytka. Robi się je bardzo prosto a jedyne o czym należy pamiętać to proporcje, jeśli chcemy żeby nasze kluchy były delikatne ale nie rozpłynęły się w gotowaniu.

Lista składników:

– 400 g ugotowanych ziemniaków

– 1 jajko

– 200 g owczej fety

– szklanka mąki

– średnia cebula

– sól i pieprz do smaku

– 10 g wędzonego boczku

Zaczynamy od obrania i ugotowania ziemniaków. Następnie siekamy cebulę i podsmażamy na odrobinie oleju.

Ser, ostudzone ziemniaki i cebulę przepuszczamy przez maszynkę do mielenia albo rozdrabniamy w blenderze. Dobrze, żeby masa była możliwie gładka.

Dodajemy mąkę, sól i pieprz i ręką wyrabiamy ciasto. Formujemy wałeczki, ostrym nożem odcinamy kluchy, które następnie gotujemy w osolonym wrzątku do wypłynięcia.

Podsmażamy drobno pokrojony boczek, polewamy odłowione kopytka i wcinamy. Są mega pyszne :)

  • Izabella Frączyk

    Przez Ciebie zdechnę z przejedzenia

  • Katarzyna Naworska

    Przepis super i prościutki :) Tylko mam jedno pytanie :) Gdzie można kupić owczą fetę hmm …. Bo bym takie smakołyki też zrobiła :) Uwielbiam kopytka, kluski śląskie, kładzione ….. Każde :) Ok już wszystko wiem :) Jutro pędzę po ser i boczulek :) Dzięki jeszcze raz :) Pozdrawiam bardzo serdecznie :)

  • Jagna Rolska
  • Agnieszka Caban-Pusz

    O matko ze też zajrzałam tu przed śniadaniem. .. Wyglądają przepysznie !!!

  • Jagna Rolska

    I tak też smakują :)

Comments are closed.