Kurczak na parze inaczej

Kurczak na parze inaczej

image_pdfimage_print

Wiosna już nieomal w pełnym rozkwicie, lato za pasem, więc najwyższa pora pozbyć się zbędnych kilogramów. Dietetyczne potrawy z reguły zbyt dobrze nam się nie kojarzą a moim wrogiem numer jeden, przy okazji diet wszelakich – jest przyrządzona na parze pierś kurczaka. Co z tego, że zdrowa i nietucząca? W smaku paskudna i przeważnie sucha, co w moich oczach kompletnie ją dyskwalifikuje.

No dobrze, ale skoro polubić się nie da, a spodnie po zimie ciut przyciasne, to trzeba kurczaka obejść sposobem. I tu na pomoc przychodzi nam poczciwe warzywo. Por, bo o nim mowa, ratuje nieszczęsną kurzą pierś czyniąc ją potrawą smaczną i soczystą.

Lista zakupów:

zawijasy_produkty

Pierś kurczaka kroimy na średnie kawałki. Pora nacinamy tak, by otrzymać szerokie paski. Kupujcie tylko duże, dorodne pory, bo z małych nic nie będzie. Przy większej ilości kurczaka musicie kupić więcej porów. Do faszerowania nadaje się około 5 wierzchnich liści. Z reszty porów zrobicie sobie sałatkę wiosenną następnego dnia :)

W zależności od właściwości danego egzemplarza pora, liście można zawijać na surowo lub, jeśli są zbyt sztywne, krótko sparzyć we wrzątku.

Kawałki kurczaka nacieramy odrobiną czosnku, soli i ulubionymi przyprawami a potem zawijamy w liście pora. Idzie łatwiej, niż z zawijaniem kapuścianych gołąbków :

zawijasy

Gotowe paczuszki związujemy szczypiorem. Pewnie bez tego by się też nie rozpadły, ale za to jak ładnie to wygląda :)

Zanim weźmiemy się za gotowanie kurczaka to przechodzimy do ryżu, bo ten potrzebuje mniej więcej 15 minut a gotowanie kurczaka, żeby nie stwardniał to nie więcej niż 8-10 minut.

Ryż sypiemy na patelnię. Do 450 ml wody wrzucamy koncentrat pomidorowy i sporą szczyptę soli. Mieszamy, zalewamy ryż i gotujemy 12-15 minut. Pod koniec, gdy całość gęstnieje, pilnujemy i mieszamy.

W połowie gotowania ryżu wstawiamy kurczaka. Wtedy wszystko powinno być gotowe w tym samym czasie.

I to właściwie wszystko. Teraz zostało wyłożyć ryż i kurczaka na talerz, zjeść ze smakiem i z optymizmem myśleć o nadchodzącym lecie :)

20160329_154543

Comments are closed.