Makaron z podgrzybkami

Makaron z podgrzybkami

image_pdfimage_print

Uwielbiam grzyby. Zbierać i jeść, więc parę dni temu zelektryzowała mnie wiadomość, że w pobliskim lesie pokazały się podgrzybki. Osobiście jestem ich wielką fanką, co więcej, uważam że są smaczniejsze od wychwalanych pod niebiosa prawdziwków. I do tego świetnie się komponują z makaronem.

Pierwszy raz jadłam w ten sposób podany makaron w Trydencie, który w grzyby obfituje, więc i lokalna kuchnia ma sporo potraw z grzybami (pizzę z opieńkami i speckiem na przykład :) )

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Lista zakupów:

– opakowanie śmietanki 12%

– żółtko

– pokrojone w plasterki podgrzybki

– makaron spaghetti

– kieliszek białego, wytrawnego wina

– ząbek czosnku

– starty, twardy ser dojrzewający

– sól, pieprz

– natka pietruszki do dekoracji

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Zaczynamy od przygotowania grzybów, które przebieramy, myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i podsmażamy na niewielkiej ilości masła klarowanego lub oleju. Dodajemy wino i dusimy w nim grzyby aż do odparowania płynu. Ostawiamy patelnię z grzybami na bok i gotujemy makaron.

Do głębokiego talerza wlewamy śmietankę. Nie daję kremówki, bo jest cholernie tłusta, tylko kupuję 12% śmietankę do kawy w kartoniku. Smak ten sam a znacznie mniej kalorii :)

Dodajemy żółtko, sól, pieprz, starty ząbek czosnku i prawie cały starty ser. Ja zazwyczaj używam owczego Pecorino, ale parmezan czy inny twardy ser dojrzewający też będzie świetnie pasował. Mieszamy wszystko na jednolitą masę.

Gdy ugotuje nam się makaron, to odcedzamy go i wrzucamy do patelni z grzybami. Teraz wlewamy śmietanę z dodatkami i stawiamy patelnię na niewielki ogień. I uważnie obserwujemy, ciągle mieszając. Gdy sos zacznie gęstnieć, to znak, że makaron trzeba niezwłocznie przełożyć na talerze. W innym wypadku zetnie się jak jajecznica i będzie nieapetycznie wyglądał.

Makaron dekorujemy siekaną natką pietruszki i odrobiną startego sera.

Smacznego :)

Ps. Podgrzybki można zastąpić dowolnymi grzybami. Od biedy można użyć nawet pieczarek, ale wtedy, żeby uzyskać wyczuwalny grzybowy posmak, to część usmażonych pieczarek wyciągnijcie z patelni i zblendujcie a potem połączcie z makaronem. Są zdecydowanie mniej aromatyczne, niż grzyby leśne, więc trzeba też dać więcej tartego sera i dwa ząbki czosnku do śmietany.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Comments are closed.