Małosolne bez wody

Małosolne bez wody

image_pdfimage_print

O! Właśnie takie cudo mam dla Was dzisiaj. Przypadkiem natrafiłam na ten przepis w necie, a że odkąd prowadzimy z Jagną blog mam na stałe włączony zmysł tropiciela ciekawostek, więc od razu rzuciłam się do lektury tego niedorzecznego przepisu. Bo kto to widział ogórki małosolne bez wody? Ja nie. Moja mama też nie. Moje koleżanki też nie… A jednak…

produkty

Ten wywodzący się z Rosji patent zaintrygował mnie tak bardzo, że natychmiast pognałam na plac po ogórki i resztę składników.

  • 1 kg małych ogórków
  • Kawałek chrzanu – ok. 5cm
  • 5 sporych ząbków czosnku
  • ½ pęczka koperku lub 2-3 baldachy + łodyga z wyrośniętego kopru
  • Gorczyca- 1 łyżka
  • Sól – 1 łyżka

Czyli to samo, co do przepisu na mokro, tylko wody niet :)

1

Na początek należy umyć ogórki i obciąć im  dupki z obu stron. Chrzan i czosnek obrać, i pokroić w cieniutkie plasterki. Koper rozdrobnić na kilka kawałków, żeby łatwiej było go wymieszać.

Następnie wszystko umieszczamy w worku.

 

Przepis wymaga maksymalnej szczelności, zatem potrzebujemy jeszcze spory worek strunowy lub foliowy rękaw do pieczenia. Ja użyłam tego drugiego i na końcach potraktowałam rękaw biurowym zszywaczem. Po zamknięciu należy wszystko wymiętosić i równomiernie zmieszać. I tyle roboty.

A teraz nasz czarodziejski worek ląduje w lodówce na 4 godziny. Po tym czasie jeszcze 20 godzin w temperaturze pokojowej i można jeść. Cały problem w tym, że jakoś trzeba wytrzymać te 24 godziny i nie dać  się skusić wcześniej. To najtrudniejszy etap :)

2

 

A  ogóreczki  są CUDOWNE, DELIKATNE, AROMATYCZNE I CHRUPIĄCE!

Satysfakcja gwarantowana lub zwrot pieniędzy <3

ogórki

  • Joanna t-d

    Pomysł pierwsza klasa

  • Świeżo napisane

    Smak również. Polecamy Joanno :)

  • Właśnie zamieszałam. 24-00:05. 😀

Comments are closed.