Pesto z orzechów włoskich

Pesto z orzechów włoskich

image_pdfimage_print

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sezon na orzechy włoskie w pełni, więc każdy sposób na ich zagospodarowanie jest dobry. Dlaczego więc nie pesto? :)

Ma same zalety. Można przygotować większą jego ilość i pasteryzować w słoiczkach. Można je również zamrozić w porcjach. Świetnie nadaje się do makaronu, grzanek, sałatek lub do aromatyzowania mięsa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki:

8 łyżek wyłuskanych orzechów włoskich

4 łyżki oliwy z oliwek

4 łyżki tartego parmezanu (lub innego twardego sera dojrzewającego)

2 średnie ząbki czosnku

1 łyżka soku z cytryny

Pół pęczka natki pietruszki

Sól i pieprz do smaku

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Do pesto z orzechów włoskich najlepiej użyć natkę pietruszki, która podkreśli ich smak. Inne zioła po prostu zdominują smak naszej pasty.

Orzechy włoskie prażymy chwilę na suchej patelni. Przekładamy do blendera. Dolewamy oliwę. Dokładamy tarty parmezan i posiekany czosnek oraz natkę pietruszki. Miksujemy na prawie gładką masę. Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Comments are closed.