Ramen

Ramen

image_pdfimage_print

Ramen, czyli specyficzny w smaku rosół z mnóstwem dodatków to narodowa potrawa Japończyków. Może być na bazie ryb albo mięsa. Może mieć dodatek grzybów i warzyw w różnych kombinacjach. Może być doprawiony sosem sojowym i wtedy mamy wariant szczególnie popularny w Tokio, ale wcale nie musi. Wszystkie chwyty dozwolone. Całe to bogactwo spina jeden, szczególny składnik, czyli pszenny makaron ramen. Z jego wytwarzania Japończycy uczynili całą sztukę i właśnie jemu podporządkowany jest rytuał jedzenia zupy, ale i wystrój popularnych w Japonii ramen – barów.

Dlaczego? Wszystko wynika z twierdzenia, że makaron zanurzony w zupie utrzymuje swoją zachwycającą teksturę maksymalnie przez cztery minuty. W związku z tym ramen należy jeść szybko, głośno siorbać, najlepiej stojąc przy wysokim stoliku.

I tak to się właśnie odbywa. U nas – nie do pomyślenia. W Japonii – jedna z wielu zasad dobrego wychowania :)

Nieopatrznie sprzedałam tę ciekawostkę rodzinie. Siorbali tak, że mi mało uszy nie uschły 😉

No to zabieramy się do gotowania. Przepis jest bardzo prosty ale podobnie jak polski rosół wymaga czasu.

Lista zakupów:

produkty_ramen

Z kurczaka, włoszczyzny, cebuli, imbiru, czosnku i przypraw gotujemy rosół. Minimum dwie godziny na małym ogniu. W połowie czasu gotowania wrzucamy grzyby shitake. Pod koniec dosmaczamy sosem sojowym i dodatkowo startym czosnkiem. Ilość na oko i pod gust gotującego.

Makaron zalewamy wrzątkiem z dodatkiem soli i zostawiamy na kilka minut.

Pierś kurczaka pieczemy z dodatkiem ulubionych przypraw w rękawie lub smażymy na patelni. Można użyć sosu sojowego zamiast soli do przyprawienia.

Marchewkę kroimy w cienkie słupki, szczypior siekamy.

Jajka przepiórcze smażymy na oleju.

kolaż

W miseczkach układamy makaron, pokrojonego kurczaka i dodatki warzywne. Zalewamy wrzącą zupą z grzybami shitake. Na wierzch kładziemy sadzone jajko przepiórcze. Bezzwłocznie konsumujemy siorbiąc donośnie :)

ramen1

A tutaj wersja ramenu ze stekiem z tuńczyka (smażymy po 1 minucie z każdej strony) ogórkiem i kolendrą. Też pyszny :)

ramen3

Comments are closed.