Ryba z pieca

Ryba z pieca

image_pdfimage_print

final1

Idę o zakład, że są wśród Was tacy, którym się wydaje, że z rybą jest cała masa roboty, a to nieprawda. Wystarczy kupić świeżą półtuszkę lub filet ulubionej ryby, szast-prast i gotowe :)

produkty1

Składniki:

– dowolna liczba porcji z halibuta, dorsza, łososia lub innej ulubionej ryby

–  kilka cieniutkich plasterków cytryny

– jedna spora szalotka lub 2-3 mniejsze

– kilka suszonych pomidorów z oleju (opcjonalnie)

– przyprawy sypkie: sól, pieprz, papryka, ewentualnie roztarta bazylia

kolaz1

 

Rybę płuczemy i starannie osuszamy papierowym ręcznikiem. Następnie układamy kawałki ryby w głębokiej blaszce. Najlepiej na folii aluminiowej. Posypujemy mieszanką przypraw, poszatkowaną w piórka szalotką, posiekanymi pomidorami i dekorujemy plasterkami cytryny. Całość wstawiamy na ok. 15-20 minut do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Na pierwsze 10 minut pieczenia nakrywam całość folią, żeby ryba nie wyschła. Później odkrywam i czekam do momentu aż przyrumieni się z wierzchu.  Jeśli ktoś woli wersję bardziej duszoną, każdy kawałek należy osobno zawinąć w folię.

Gotowe. Podawać z dowolną zieleniną, surówką,  ziemniakami, ryżem i z czym kto lubi.  Smacznego!

lead1

Comments are closed.