Śniadanie mistrzów Mariusza Stańczuka

Śniadanie mistrzów Mariusza Stańczuka

image_pdfimage_print

Witajcie kochani czytelnicy!

W dzisiejszym wydaniu Kuchni Gości przygotuje Wam śniadanie, osobiście i własnoręcznie, Mistrz Świata w wioślarstwie – Mariusz Stańczuk. Bardzo się cieszymy, że w przerwie trzymania wioseł chwycił za nóż i widelec, i specjalnie dla Świeżo Napisane przygotował swoje ulubione danie.
No to oddajemy Mariuszowi głos, niech się Wam sam ładnie przedstawi :)

(STROKE) ROBERT SYCZ & (BOW) MARIUSZ STANCZUK (BOTH POLAND) COMPETE AT LIGHTWEIGHT MEN'S DOUBLE SCULLS DURING FISA ROWING WORLD CUP ON RED LAKE IN LUCERNE, SWITZERLAND. LUCERNE , SWITZERLAND , JULY 10, 2009 ( PHOTO BY ADAM NURKIEWICZ / MEDIASPORT ) PICTURE ALSO AVAIBLE IN RAW OR TIFF FORMAT ON SPECIAL REQUEST.

Od czternastego roku życia trenowałem wioślarstwo i po kilku latach zmagań z wymagającym wysiłkiem podczas treningów, udało mi  się wywalczyć miejsce w Reprezentacji Polski. Podczas dziesięcioletniego okresu reprezentowania barw biało-czerwonych, kilkakrotnie stawałem na podium Pucharów Świata oraz Mistrzostw Świata. Najwyższym sukcesem był złoty medal Mistrzostw Świata, wywalczony w konkurencji czwórek podwójnych wagi lekkiej.

Czas  wolny spędzam aktywnie wraz z żoną Agatą, m.in.  na wycieczkach rowerowych w okolicach Krakowa, jak również wędrówkach po polskich Tatrach.
Aktualnie pracuję w w Krakowie jako trener personalny oraz instruktor zajęć grupowych (indoor cycling, zajęciach biegowych, ogólnorozwojowych oraz rozciągających). W pracy przekazuję swoje zamiłowanie do sportu każdemu chętnemu słuchaczowi, doradzając również w sposobie odżywiania się. Według mnie, im prościej,  tym  zdrowiej, dlatego preferuję produkty naturalne i mało przetworzone

Dziś, specjalnie dla bloga Świeżo Napisane przygotowałem mój przepis numer jeden z okresu przygotowań do kwalifikacji w Rio de Janeiro.

Co powiecie na omlet kakaowo-owsiany z serkiem wiejskim? :)

Poniżej skład (całość ok. 500 kcal)

SONY DSC

Jaja kurze 120g

Płatki owsiane 30g

Serek wiejski lekki  150g

Banan 1szt

Kakao z wiatrakiem jedna czubata łyżka

Miód pszczeli 2 łyżeczki

Oliwa do smażenia płaska łyżka

 

Sposób przygotowania:

SONY DSC

Płatki zalewamy wrzącą wodą i na chwilę odstawiamy, potem dodajemy kakao i mieszamy do jego rozpuszczenia, następnie dodajemy jajka i również mieszamy. Podgrzewamy patelnię, dodajemy łyżkę oliwy i na rozgrzaną już patelnię wylewamy jajka z płatkami i kakao. Co jakiś czas kontrolujemy czy nie przywiera, następnie przewracamy omlet na drugą stronę. Usmażony omlet przekładamy na talerz, nakładamy na wierzch serek wiejski, następnie pokrojone banany i całość polewamy miodem.

Właśnie tym posiłkiem często zaczynaliśmy dzień w okresie przygotowań do zawodów. Duuużo białek i wartościowych węglowodanów oraz tłuszczów :) Wielkie bogactwo błonnika :)
Idealna bomba energetyczna na długotrwały trening :)

Smacznego!

  • Takiego omletu jeszcze nie jadłam, ale muszę wypróbować przepis bo wygląda bardzo zachęcająco:)

Comments are closed.