Sznycle rybne

Sznycle rybne

image_pdfimage_print

Ostatnio często przyrządzam rozmaite wariacje na temat wszystkiego co mielone, zatem przyszła kolej również na rybę. Od czasów dzieciństwa darzę niezmiennym sentymentem mrożone kostki z mintaja. Mama smażyła je na patelni i później całość lądowała na talerzu. Kostka zawsze była równiutko zrumieniona i nigdy się nie rozpadła, co mnie, niestety nie udało się nigdy :) Któregoś razu, kiedy to po raz kolejny kostka rozleciała mi się na kawałki, mąż zasugerował mi, by rybę po prostu zmielić. Wrzuciłam więc następnym razem rozmrożone kostki do blendera i przy okazji wyszło mi coś całkiem smacznego.

Zatem do dzieła!

produkty

Składniki:

– 8 kostek mrożonego mintaja

– 1 jajko

– 2 łyżki smażonej cebulki lub jedna posiekana i usmażona cebula

– sól, pieprz, papryka słodka

–  bułka tarta 2-3 łyżki bezpośrednio do masy + pewna ilość do panierowania

– masło klarowane lub inny tłuszcz do smażenia

kolaz1

Rozmrożoną rybę zmielić w blenderze. Dodać pozostałe składniki. Wymieszać. Surowa masa powinna być lekko za słona. Można dorzucić drobno posiekany seler naciowy lub trochę startej marchewki. Uformować zwarte kulki i obtoczyć w bułce tartej. Rozpłaszczyć, wyrównać brzegi i przełożyć na gorący tłuszcz. Smażyć z obu stron na ciemnozłoty kolor. Smacznego :)

finał1

  • Dominika Ławicka

    Mniam, uwielbiam rybę pod każdą postacią, poza tym wiem, co będzie jutro na obiad – dziękuję za inspirację :)

  • Jagna Rolska

    Życzymy smacznego :)

Comments are closed.