Tacos z wołowiną

Tacos z wołowiną

image_pdfimage_print

Kuchnia meksykańska należy do moich ulubionych. Konkretne smaki, duża różnorodność produktów i mnóstwo świeżych składników.

Tacos to nic innego, niż tortille, ale w przeciwieństwie do pszennych, używanych do burrito, robi się je z mąki kukurydzianej. Mogą być chrupiące, jak te, które dzisiaj sobie przygotujemy, albo miękkie (tzw. Soft tacos).

Tacos faszeruje się na tysiące sposobów i serwuje z mnóstwem dodatków. Najbardziej klasycznym farszem jest mielona wołowina z czarną fasolą i właśnie taką wersję znajdziecie w dzisiejszym przepisie. Do tego siekane pomidory z kolendrą i guacamole.

Składniki do przygotowania farszu:

tacco1

* przyprawy: sól, cebula granulowana, słodka papryka, płatki chilli (jeśli ktoś lubi ostre jedzenie), czosnek granulowany (lub starty ząbek), pół łyżeczki niesłodzonego kakao, szczypta oregano, sproszkowany kmin rzymski (sporo). Można też użyć gotowej mieszanki do Tacos, wówczas nie sypcie dodatkowo soli, bo mieszanki przeważnie ją zawierają.

Mięso mielone smażymy na brązowo, dorzucamy przyprawy, rozgniecioną widelcem fasolę (można część zostawić w całości, żeby było bardziej dekoracyjnie, ale za to farsz nie będzie aż tak ścisły, bo ziarna fasoli nie skleją go, tak jak fasola rozgnieciona, przez co podczas faszerowania może się nieco sypać. Coś za coś – albo wygoda, albo elegancja 😉

tacos_kolaz_3

Do już podsmażonego mięsa z przyprawami dodajemy ugotowany ryż (nie za dużo), pęczek posiekanej kolendry i fasolę. Mieszamy jednocześnie ugniatając łyżką, aż farsz nabierze konsystencji plasteliny (w wersji z częściowo nierozgniecioną fasolą powinien być zwarty, ale nie będzie jednorodny).

Gotowy farsz odstawiamy na bok i zabieramy się do przygotowania guacamole, które jest proste w przygotowaniu, jak konstrukcja cepa. Tajemnicą sukcesu jest miękkie avocado. Z twardego nie wyjdzie a nawet jeśli się uprzecie i np. zblendujecie, to będzie gorzkie i do niczego. Czyli w sklepie wybieramy miękkie avocado. Jeśli nie chcecie ryzykować, bo miękkie nie zawsze akurat w sklepie są, to parę dni wcześniej kupcie twarde i niech leżakuje w temperaturze pokojowej.

Składniki do przygotowania guacamole:

tacco2_kopia

Avocado obieramy (w dojrzałym skóra sama odchodzi) i usuwamy pestkę. Pestkę możecie zasadzić. Powinno wyrosnąć drzewko :)

Moje wygląda tak:

avocado

Ale do rzeczy, to znaczy do guacamole. Rozgniatamy avocado widelcem, dodajemy sok z cytryny (w zasadzie powinna być limonka, ale zapomniałam kupić), starty czosnek i małą szczyptę soli.

kolaz2

Często dodaje się siekaną czerwoną cebulę, siekanego pomidora, kolendrę lub papryczki jalapeno. Tak się jednak czyni, gdy guacamole ma być samodzielnie serwowanym dipem. My używamy guacamole jako sosu do wieloskładnikowej potrawy, więc lepiej postawić na bezpieczny minimalizm.

Po wymieszaniu składników wstawcie guacamole do lodówki. Teraz siekamy dość drobno pomidora z kilkoma listkami kolendry. Oprószamy lekko solą i odstawiamy na bok.

Składniki do przygotowania tacos:

tacos3

Teraz możemy przejść do faszerowania tacos. Najpierw nakładamy mięso a na to odrobinę startego żółtego sera. Zostawcie miejsce na inne dodatki. Tacos układamy w formie żaroodpornej albo blaszce i zapiekamy przez 5 minut w temperaturze 180 stopni. Mięso się podgrzeje, ser się rozpuści a tacos nabiorą dodatkowej chrupkości.

kolaż 3

Oczywiście, jeśli wam się nie chce, to można podgrzać mięso na patelni i faszerować zimne tacos. Na wierzch trochę guacamole i pomidorów z kolendrą.

Smacznego :)

tacos

Comments are closed.