Tarta truskawkowa Marzeny Zdeb

Tarta truskawkowa Marzeny Zdeb

image_pdfimage_print

Witajcie kochani czytelnicy!

Dzisiaj w dziale Kuchnia Gości prezentujemy słodki przepis w wykonaniu Marzeny, właścicielki firmy M4Deco zajmującej się wyrobem przepięknego rękodzieła użytkowo – ozdobnego. Czego tam nie ma :) Są śliczne koszyczki, osłonki na doniczki, torebki, kosmetyczki, biżuteria i wiele innych prześlicznych przedmiotów. Najlepiej zajrzyjcie osobiście na stronę Marzeny, by się pozachwycać jej talentem.

Marzena o sobie pisze tak:

Od zawsze domatorka, praktykująca od kilkunastu lat z powodzeniem dekorowanie, przestawianie, ustawianie dzieci (sztuk 3), męża, mebli, wazonów i wazoników, obrazków oraz innych niezbędnych bibelotów…

Fanatycznie kupuję oryginalne filiżanki, z których całymi dniami popijam kawę lub zieloną herbatę.

Mam fioła na punkcie folku (w dobrym wydaniu) i oczywiście moich sznurków, z którymi nie rozstaję się nawet na wakacjach… i niestety lubię ładne rzeczy co odbija się na ciągle kurczącym się miejscu w moim domu.

Kuchnia to mój rewir gdzie kreatywnie eksperymentuję, zwłaszcza z pomocą piekarnika, bo wszyscy uwielbiamy słodycze, i staram się przemycić w większości z powodzeniem, zdrowe nowości do naszego jadłospisu :)

A teraz obiecany przepis:

Tarta truskawkowa

Kocham kiwi i truskawki, a że sezon na truskawki rozpoczęty więc upieczemy sobie dzisiaj coś pysznego przy pomocy tych ostatnich :)

DSC_0847

Potrzebne nam będą na ciasto:

– kostka masła

– 2 szklanki mąki z pełnego przemiału

– pół szklanki cukru trzcinowego lub inna dobra słodycz (ksylitol, stewia, miód)

– 1 żółtko

– 1/2 szklanki płatków owsianych

– 2 łyżki płatków migdałowych

– 2 łyżki słonecznika, mielonego siemienia lnianego lub podobnych zdrowych śmieciuszków

Na krem:

– 500 gr mascarpone

– 250 gr jogurtu greckiego

– cukier puder trzcinowy według uznania

– masło i bułka tarta do wysmarowania foremek, do dekoracji płatki migdałowe, gorzka czekolada

– dużo truskawek

kolaż1

Składniki na ciasto wkładamy do dużej miski i szybko zgniatamy. Następnie ciasto wkładamy do lodówki na ok. godzinę lub dłużej. Możemy przygotować je dzień wcześniej lub zamrozić, by mieć co podać gdy niespodziewani goście zapukają w sobotnie popołudnie. Foremki do mini tart lub babeczek smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Wylepiamy ciastem spód i brzegi.

Ciastka pieczemy w temp. 180 st. przez ok 20 -25 minut aż się zarumienią. Zostawiamy do ostygnięcia w foremkach, ponieważ są bardzo kruche

Wyjmujemy ostrożnie… i połowa pracy za nami. Teraz to przyjemniejsze. Miksujemy mascarpone z jogurtem i cukrem, sprawdzamy czy wystarczająco słodkie.

kolaż2

W mini tartach układamy pokrojone truskawki, przykrywamy warstwą kremu jogurtowego i zdobimy połówkami truskawek, płatkami migdałowymi podpieczonymi na patelni i startą gorzką czekoladą… Zasiadamy na słonecznym tarasie i rozkoszujemy się smakiem lata :)

kolaż3

Smacznego życzy Marzena Zdeb :)

DSC_0057

  • Marcysia

    Jak smakowicie wyglądają :)

    • świeżonapisane

      też tak uważamy :)

  • Kat

    Jakie śliczne zdjęcia :) Smakowite i ładne :)

Comments are closed.