Tatar rybny w trzech odsłonach

Tatar rybny w trzech odsłonach

image_pdfimage_print

Tatar jest niekwestionowanym królem wszelkich imprez. Jeśli pojawia się na stole to jako pierwszy znika. Mięsożercy widać są wszędzie 😉

Podobnie sprawa ma się z tatarem rybnym, który robi się szybko, efektownie wygląda i podbija serca zaproszonych gości.

Oczywiście nie każdy lubi ryby na surowo, więc oprócz tatra z surowego łososia przygotowałam dla Was dzisiaj wersję z wędzonego łososia a dla wielbicieli bardziej swojskiego jedzenia – tatar ze śledzia.

No to do dzieła. Przygotowanie nie będzie zbyt pracochłonne.

produkty1

Zaczynamy od tatara z wędzonego łososia. Układamy delikwenta na desce i możliwie drobno siekamy. Podobnie czynimy z połową niedużej cebulki i koperkiem. Mieszamy w misce łososia, cebulkę, koperek i nieco kaparów. Doprawiamy cytryną. Jeśli ktoś lubi pikantne jedzenie to można dodać płatków chili a jeszcze lepiej parę kropelek tabasco. Jego octowy posmak dobrze się skomponuje z wędzoną rybą. PO wymieszaniu wszystkich składników tatara schłodzić i wyjąć z lodówki bezpośrednio przed podaniem.

kolaż1

Teraz bierzemy się za tatar z surowej ryby. Oczywiście nie może być rozmrażana to chyba jasne. Kupujemy z pewnego źródła i musimy się upewnić, że jest świeża.

produkty2

Rybkę siekamy drobno i przekładamy do miski. Kroimy drobno pora (nie za dużo) i przyprawiamy sosem sojowym, mielonym imbirem i płatkami chili. Sezam zostawiamy do dekoracji na później. Można całość skropić oliwą z oliwek. Wstawiamy tatar do lodówki i wyjmujemy dopiero przez podaniem.

kolaż2

 

Tatar ze śledzia, czyli najbardziej swojski wariant, potrzebuje trochę więcej czasu. Śledzie po wyjęciu z zalewy są cholernie słone, więc trzeba je dokładnie wypłukać i dla pewności potrzymać chociaż z pół godziny w zimnej wodzie. Potem płuczemy je ponownie i drobno siekamy.

produkty3

Siekamy pół małej cebulki i niedużego ogórka. U mnie średnio ukiszony małosolny.

Mieszamy posiekane składniki, dodajemy musztardę (raczej łagodną), oliwę z oliwek i nieco pieprzu. W żadnym wypadku soli, bo nam gęby powykręca :)

kolaż3

Przed przyjściem gości wypadałoby nasze przystawki jakoś ładnie wyeksponować i udekorować. Dobrym patentem jest serwowanie tatara na liściach cykorii. Ładnie to wygląda, nie brudzi patery czy jak w moim przypadku pięknej deski drewnianej, a sięganie po przekąski przez gości jest maksymalnie ułatwione.
kolaż4

Całkiem efektownie, co? :)

Ps. Parę osób się mnie pytało o to skąd mam taką deskę do prezentowania potraw i gdzie taką można kupić. Niniejszym informuję, że można je nabyć TUTAJ.

A potem cieszyć się zachwyconymi minami gości 😉

final

  • Marcysia

    Można taki tatar zrobić z surowego dorsza?

  • świeżonapisane

    Jeśli dysponujesz świeżym, co do którego masz pewność, że nie był rozmrażany, to chyba nie powinno być przeciwwskazań.

Comments are closed.