Zapiekanka ziemniaczana

Zapiekanka ziemniaczana

image_pdfimage_print

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Święta za nami, bigosy i pierogi nam uszami wychodzą, więc czas na coś prostego i w żadnym wypadku niezawierającego grzybów i kapusty kiszonej 😀

Dlatego dzisiaj zrobimy sobie prościutką zapiekankę ziemniaczaną w wariancie podstawowym, który w miarę potrzeb można sobie dowolnie modyfikować. W końcu w lodówce są zawsze jakieś resztki, prawda? :)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki:

1 kg ziemniaków

300 g żółtego sera (najlepszy cheddar)

300 ml mleka

1 żółtko

1 płaska łyżeczka soli

1 płaska łyżeczka pieprzu (można mniej)

1 duży ząbek czosnku

Kwiat czarnej soli morskiej do dekoracji, który kupicie w sklepie Swojski Wyrób

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Zaczynamy od obrania ziemniaków i starcia ich metodą dowolną na bardzo cienkie talarki. W rondelku lekko podgrzewamy mleko z żółtkiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą oraz pieprzem i mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy. Gdy zacznie lekko gęstnieć to natychmiast zdejmujemy naczynie z ognia.

Blachę do pieczenia smarujemy masłem, układamy na niej talarki ziemniaków, zalewamy mlekiem z żółtkiem, posypujemy tartym serem i pieczemy około 45 minut w temperaturze 200 stopni.

Zapiekanka doskonale pasuje jako dodatek do tradycyjnego obiadu, ale świetnie sprawdzi się też, jako samodzielne danie. W tym drugim przypadku warto poeksperymentować z dodatkami, takimi jak cebula, kiełbasa lub z czymkolwiek innym co Wam przyjdzie do głowy :)

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

  • Grażyna Kowalik

    Lubię takie zapiekanki i masz rację po świętach chce się odpocząć od tych smakowitości świątecznych. Niebawem wypróbuję przepis.Myślę ,że u nas będzie samodzielnym daniem. Już mi ślinka cieknie tym bardziej ,ze właśnie jestem głodna.

    • Jagna Rolska

      Czeka się co roku na te świąteczne potrawy, ale tuż po świętach zdecydowanie człowiek ma dość 😀 Serdecznie polecam zapiekankę :)
      Pozdrawiam serdecznie!
      Ps. Jeśli ma być samodzielnym daniem, to świetnie będzie pasował pokrojony w kostkę/plasterki wędzony kurczak albo salami. Oczywiście, jeśli lubisz :)

      • Grażyna Kowalik

        Kurczaka bardzo lubię więc bardzo dziękuję za podpowiedź…Pozdrawiam z Dukli dzisiaj wyjątkowo wietrznej

        • Jagna Rolska

          Może i wietrznie, że widoki pewnie wspaniałe. Aż zazdroszczę :) Miłego dnia!

Comments are closed.