Domowe wino z winogron z własnego ogrodu – prosty przepis

Domowe wino z winogron z własnego ogrodu - prosty przepis

Jeśli kochasz smak wina, powinieneś spróbować zrobić domowe wino z winogron z własnego ogrodu. Jest to stosunkowo łatwy przepis, a można się nim cieszyć przez długie lata. Zanim zaczniesz, zbierz swoje owoce i zbierz podstawowe zapasy potrzebne do zrobienia wina. Nie pozwól, aby sok dotykał jakiegokolwiek metalu podczas robienia wina, a gotowy produkt przechowuj w pojemniku z ciemnego szkła.

Unikanie dotykania metalu przez sok podczas robienia wina

Przy robieniu wina z własnego ogrodu chcesz uniknąć utleniania. Jest to najczęstszy powód, dla którego wino domowej roboty staje się kwaśne. Zamiast używać szklanej butelki, użyj plastikowej łyżki z długą rączką lub łyżki do zacierania jagód. Następnie umieść jagody w emaliowanym pojemniku. Te pojemniki mogą być wiadra, patelnie, a nawet drewniana beczka.

Przed rozpoczęciem, upewnij się, że umyć i odkazić wszystkie swoje urządzenia do produkcji wina. Należy również starannie źródło swoje winogrona. Najlepiej jest kupić je od renomowanego dostawcy, który obsługuje swoje produkty z troską. Zapytaj ich, gdzie winogrona były uprawiane i jaki jest ich średni Brix, pH i kwasowość. Powinieneś również sprawdzić i wybrać najlepiej wyglądające skrzynki do procesu produkcji wina.

Zbieranie owoców na domowe wino

Rośnięcie własnych winogron to świetny sposób na dodanie trochę zabawy do swojego podwórka. Mogą być również uprawiane obok innych upraw, takich jak dynie. Oprócz gotowania i przetworów, winogrona są również świetne do dżemów i galaretek. I oczywiście, można z nich również zrobić domowe wino! W tym artykule omówimy proces zbierania winogron z Twojego ogrodu.

Możesz uprawiać kilka rodzajów winogron, aby zrobić domowe wino. Istnieje ponad 10 000 odmian winogron. Każda odmiana ma inne profile smakowe, więc spróbuj kilku z nich zanim zdecydujesz się na jedną. Podobnie, winogrona północnoamerykańskie są zazwyczaj twardsze niż odmiany europejskie. Musisz również znać sposób zapylania. Niektóre winogrona wymagają zapylenia przez inną winorośl. Ważne jest, aby wybrać odpowiedni rodzaj winogron dla swojej lokalizacji.

Przeczytaj:  Przepis na puszyste naleśniki z polewami

Podstawowe materiały do produkcji domowego wina z winogron z własnego ogrodu

Podstawowe materiały potrzebne do produkcji wina z winogron z własnego ogrodu są łatwo dostępne. Do fermentacji potrzebny będzie wtórny fermentator. W zależności od objętości wina, które robisz, możesz wybrać szklany dzbanek lub karbon. Ważne jest, aby do tej części procesu użyć nawierconego gumowego korka i blokady fermentacyjnej. Będziesz również potrzebował dużej nylonowej torby do stromienia, aby zebrać ciała stałe z owoców podczas fermentacji.

Zbieranie podstawowych dostaw jest łatwe i możesz zacząć robić wino w ciągu zaledwie kilku dni. Proces jest prosty – potrzebujesz tylko odpowiednich składników i trochę czasu. Niektóre przewodniki online pokazują, jak to zrobić metodą naturalną, ale nie jest to najlepsza metoda dla powtarzalnych i spójnych wyników. Pierwszym krokiem jest zmiażdżenie i wyciśnięcie winogron. Do rozgniatania małych ilości możesz użyć tłuczka do ziemniaków. Możesz również zamrozić winogrona przed ekstrakcją, dzięki czemu bez problemu wyciśniesz sok.

Przechowywanie wina w ciemnym szkle

Kolor Twojej butelki z winem nie ma znaczenia przy butelkowaniu domowego wina. Jednak lepszym wyborem jest butelka z ciemnego szkła w miejscach, gdzie światło jest czynnikiem. Zwłaszcza czerwone wino potrzebuje ochrony przed promieniami UV ze względu na zawarte w nim taniny. Ponadto, ciemna butelka uniemożliwi konsumentom dokonanie szybkiej oceny wina na podstawie jego wyglądu. Ten artykuł omawia kilka ważnych czynników, które należy rozważyć przy wyborze ciemnej szklanej butelki na domowe wino.

Będziesz musiał użyć ciemnych szklanych słoików lub pojemników. Należy pamiętać, że szklane słoiki powinny mieć około czterech do pięciu centymetrów wolnej przestrzeni. Podczas spoczynku należy unikać potrząsania słoikiem, aby zapobiec zepsuciu się zawartości. Do zabezpieczenia użyj nylonowej pokrywki lub folii spożywczej. Należy pamiętać, że wino będzie się utleniać ze względu na powietrze, które pozostaje w słoiku. Nie martw się jednak, ponieważ proces ten jest całkowicie nieszkodliwy i nie będzie miał żadnego wpływu na smak.

Podobne:

Total
0
Shares
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wiadomości związane