Jak zrobić ogórki kiszone bez wody – kilka praktycznych wskazówek

Jak zrobić ogórki kiszone bez wody - kilka praktycznych wskazówek

Zapraszamy do lektury artykułu, który jest wynikiem naszej wspólnej inicjatywy z dietastart.pl

Jeśli kiedykolwiek zastanawiałeś się, jak zrobić ogórki kiszone bez wody, nie jesteś sam. W tym artykule znajdziesz praktyczne wskazówki, które pozwolą Ci zrobić ogórki kiszone, o których marzyłeś. Oto kilka najczęstszych błędów popełnianych przez ludzi i rozwiązania, które pozwolą ich uniknąć. Po pierwsze, pamiętaj, aby użyć odpowiedniego rodzaju ogórka. Ogórki angielskie nie kiszą się dobrze. Unikaj też używania kupionych w sklepie ogórków, ponieważ zazwyczaj są one pokryte woskiem.

Po drugie, ogórki kiszone nie muszą być przykryte wodą. Można je zrobić w lodówce, jeśli są przechowywane w solance. Ogórki zapakowane w occie nie są tak chrupiące jak te ze słoika. Wynika to z tego, że kwas zawarty w solance wypiera jon magnezu, który siedzi w środku cząsteczki chlorofilu. Kwas stosowany w kiszeniu zmiękcza również ściany komórkowe, pozwalając na ucieczkę wilgoci i sprawiając, że ogórki są mniej chrupiące.

Jeśli masz resztki po krojeniu ogórków, trzymaj je w całości, inaczej się zepsują. Po ich pokrojeniu pamiętaj, że zegar ogórków zaczyna tykać. Im większy przekrój, tym krótszy będzie jego termin przydatności do spożycia. Jeśli nie możesz wykorzystać wszystkich ogórków na raz, zamroź je na później. Tylko pamiętaj, aby wykorzystać duży przekrój jak najszybciej! Chłodzenie zmieni teksturę kiszonych ogórków.

Podobne:

Przeczytaj:  Miękki piernik miodowy - prosty i szybki przepis
Total
0
Shares
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wiadomości związane