Łatwy przepis na polędwiczki wieprzowe w sosie śliwkowym

Łatwy przepis na polędwiczki wieprzowe w sosie śliwkowym

Z radością przedstawiamy materiał, który powstał w sojuszu z ziola.info

Smak wieprzowiny i śliwek łączy się w pyszny sposób. W tym łatwym przepisie na polędwiczki wieprzowe ugotujemy soczysty kawałek mięsa w sosie śliwkowym z kleistą glazurą redukcyjną. Podamy je również z czosnkową zieleniną, baby bok choy i ryżem. Połączenie to jest idealne na niedzielny obiad.

Aby zrobić sos śliwkowy, będziemy potrzebować pokrojonych w kostkę śliwek, octu balsamicznego i miodu. Gotuj tę mieszankę przez około 10 minut na wolnym ogniu, a następnie pozwól jej ostygnąć. Miód zagęści sos, dzięki czemu będzie on idealny do pieczenia. Możesz podać to danie obok ziemniaków pogrzebowych. Ten przepis sprawi, że Twój niedzielny obiad będzie w pełni udany.

Najpierw rozgrzej dużą patelnię na średnio-wysokim ogniu. Dodaj 1 łyżkę stołową oliwy z oliwek. Dobrze wymieszaj. Dodaj śliwki. Gotuj śliwki przez dwie minuty na średnim ogniu, a następnie gotuj przez kolejne 7 minut, aż będą miękkie. Po tym czasie zdejmij wieprzowinę z patelni i podawaj z pozostałym sosem śliwkowym. Podawaj z resztą sosu śliwkowego i pieczonymi ziemniakami.

Podobne:

Przeczytaj:  Przepis na jabłecznik - wybierz odpowiednie jabłka
Total
0
Shares
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wiadomości związane