Łatwy, szybki i pyszny pasztet

Łatwy, szybki i pyszny pasztet

Aby zrobić ten łatwy, szybki i pyszny pasztet, wystarczy 10 łyżek zmiękczonego masła i wątróbka z kurczaka. Dodaj kilka kropel brandy i dopraw do smaku. Możesz zrobić ten pasztet w mniej niż 3 minuty w robocie kuchennym. Aby uzyskać więcej smaku, dodaj więcej brandy, tymianku, soli i pieprzu. Jest też świetny na kanapkach!

Prezentowany tekst jest efektem naszych działań w partnerstwie z dietaporady.pl

Łatwy pasztet z wątróbki kurczaka

Ten łatwy przepis na pasztet z wątróbki kurczaka powstaje błyskawicznie. Użyjesz masła, brandy, szalotki i wątróbki z kurczaka, aby stworzyć pyszne danie. Wystarczy rozgrzać jedną łyżkę oleju w dużej patelni na średnim ogniu i smażyć wątróbki z kurczaka, aż będą ugotowane i lekko różowe w środku. Dopraw do smaku. Podawaj pasztet w ramekinach.

Możesz zastąpić ciężką śmietanę śmietanką kokosową. Jest to doskonały przepis, jeśli stosujesz dietę paleo. Krem kokosowy dodaje jedwabistą teksturę i jest zdrowszy niż ciężka śmietana. Niektóre przepisy wzywają do alkoholu, ale możesz go całkowicie pominąć, jeśli chcesz. Aby uczynić go wyjątkowo wyjątkowym, rozważ dodanie do mieszanki śmietanki kokosowej. Krem kokosowy doda dekadenckiego smaku i tekstury do gotowego produktu.

Pasztet z kaczych wątróbek

Klasyczny, puszysty pasztet z kaczych wątróbek jest idealnym dodatkiem do Twojego świątecznego stołu. To smarowidło jest idealne na przyjęcia, ponieważ można je przygotować z wyprzedzeniem i ma bogaty, imponujący smak. Aby podać, rozprowadź pasztet na grzance i delektuj się nim. Możesz też upiec całą kaczkę. Jeśli organizujesz przyjęcie, przygotuj wcześniej wystarczającą ilość pasztetu, aby zachować jego świeżość do czasu, gdy będziesz gotowy do podania.

Będziesz potrzebował średniego rondla. Podgrzewaj go, aż osiągnie stan wrzenia. Dodaj czosnek i szalotki i gotuj przez kolejne pięć minut. Dodaj połowę porto, sól i pieprz. Mieszaj, aż boczek zwiędnie. Następnie dodaj wątróbki i gotuj na wolnym ogniu przez 10-15 minut lub do momentu, gdy wątróbki będą miękkie, ale nie rozpadną się. Dodajemy pozostałe masło i wyrabiamy masę, aż będzie gładka i kremowa. Schładzaj przez 1,5 godziny przed podaniem.

Przeczytaj:  Przepis na naleśniki - lekko przyrumienione i chrupiące

Domowe bułki

Przygotowanie domowego pasztetu jest łatwe i jest świetnym sposobem na urozmaicenie świątecznych obiadów dla gości. Jeśli spieszysz się na przyjęcie lub po prostu chcesz zaimponować gościom na kolacji, wypróbuj ten pyszny przepis na przystawkę. W przeciwieństwie do pasztetu w słoiku, który zwykle jest wykonany z gotowych aromatyzowanych marmolad, ten przepis jest całkowicie naturalny i nie wykorzystuje żadnych konserwantów. Aby przygotować pasztet z wyprzedzeniem, upewnij się, że masz dużo czasu.

Zacznij od ugotowania wątróbek z kurczaka na patelni. Posiekaj je drobno i smaż przez około cztery do ośmiu minut. Dopraw solą, pieprzem i brandy, a następnie pozwól im ostygnąć. Zmiksuj masę, aż będzie gładka i doprawiona do smaku. Przygotowany pasztet odstaw do lodówki na kilka godzin przed podaniem. Alternatywnie, możesz podgrzać pasztet przed podaniem. W ten sposób możesz dostosować doprawienie do okazji.

Łatwe ciasto pate a choux

Najpierw odmierz suche składniki. W przypadku miksera KitchenAid odmierz w misie 82% masła i 18% cukru. Wlej masło i wodę i ubij do połączenia. Następnie dodaj po kolei mąkę i jajka. Kluczowe jest energiczne mieszanie po każdym dodaniu. Jeśli ciasto nadal jest klejące, to być może zostało zbyt mocno ubite. Liczba jaj powinna się zmieniać w zależności od ilości wody i wilgotności.

Aby zrobić łatwe ciasto pate a choux na świąteczny stół, postępuj zgodnie z poniższymi wskazówkami. Będziesz potrzebował około trzech filiżanek każdego składnika, lub około 3 funtów mąki i jednej filiżanki wody. Wymieszaj dobrze wszystkie składniki. Wyrabiaj ciasto do uzyskania gładkiej konsystencji. Powtórz ten proces z pozostałym ciastem, aż mieszanina będzie gładka i kremowa. Możesz również przygotować kilka różnych smaków i tekstur podwajając przepis.

Podobne:

Total
0
Shares
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wiadomości związane