Pieczona dziczyzna – jak przygotować odpowiednią marynatę?

Pieczona dziczyzna - jak przygotować odpowiednią marynatę?

Istnieje kilka sposobów na zamarynowanie dziczyzny do pieczenia, w tym użycie aromatów opartych na cytrusach, takich jak limonka i kolendra. Ta marynata jest idealna dla miłośników zamaskowanej dziczyzny, którzy chcą łagodniejszej wersji tego mięsa. Pół filiżanki soku z limonki z pół filiżanki oliwy z oliwek może zamaskować silny smak sarniny i zamaskować smaki gamy. Strzał tequili lub plusk kolendry to również świetny wybór.

Z przyjemnością przedstawiamy artykuł, który powstał przy współpracy z cateringdietetyczny.com.pl

przygotowanie pieczeni z dziczyzny

Istnieje wiele różnych rodzajów marynat, które można wykorzystać do zrobienia pieczeni z dziczyzny. Możesz znaleźć komercyjne lub wymieszać własne. Niektóre z najbardziej popularnych marynat są proste suche rub, więc można stworzyć swój własny unikalny smak. Wymieszaj kilka różnych przypraw lub ziół z solą i pieprzem, a następnie zastosuj je do mięsa. Możesz użyć podstawowych przypraw lub ziół, takich jak papryka, pietruszka i oregano.

Możesz użyć marynaty jako sosu, gotując ją przez kilka minut, lub możesz po prostu użyć jej jako marynaty. Tak czy inaczej, upewnij się, że marynata nie jest surowa, ponieważ może spowodować zatrucie pokarmowe, jeśli zostanie spożyta na surowo. Aby tego uniknąć, powinieneś zrobić podwójną porcję. Można również służyć jako sos, ale upewnij się, aby utrzymać go cool.

Jedna wskazówka, że należy pamiętać podczas przygotowywania pieczeni z dziczyzny jest, aby utrzymać go grube i okrągłe. Podczas gdy dziczyzna jest często mylona z wołowiną, gotuje się znacznie szybciej. Stąd nie chcesz jej przegotować. Jeśli ugotujesz mięso zbyt cienko, będzie ono suche i twarde. Zawsze możesz zastąpić inne źródła tłuszczu, takie jak tłuszcz z boczku, masło lub margaryna.

Przygotowując pieczeń z dziczyzny, pamiętaj, aby dokładnie przestrzegać przepisu. Jeśli chcesz, aby wyglądała jak pieczona, możesz użyć marynaty, która ma niską zawartość kwasu. Kolejną wskazówką, o której warto pamiętać jest to, że powinna towarzyszyć jej lampka czerwonego wina. Czerwone wytrawne wino doskonale uzupełni smak dziczyzny.

Choć marynaty na bazie cytrusów zwykle najlepiej sprawdzają się na mięsach o dużej zawartości tłuszczu, mogą również maskować mocniejszy smak dziczyzny. Jeśli gotujesz dla odważnego tłumu, użyj marynaty na bazie cytrusów, która zawiera tymianek i szalotki. Kwasowość marynaty zapobiegnie zepsuciu się mięsa i zmiękczy je. Strzał tequili sprawi, że będzie to jeszcze bardziej ekscytujące dla gości.

Przeczytaj:  Wybielanie zębów — czy warto się na nie zdecydować?

przygotowanie steku z dziczyzny

Jeśli jesteś zainteresowany gotowaniem smacznego steku z dziczyzny, kluczem jest znalezienie świetnej marynaty. Możesz ją zrobić samodzielnie lub skorzystać z kupionej w sklepie. Jedną ze świetnych opcji jest cydr jabłkowy, który dobrze sprawdza się w przypadku dziczyzny, ponieważ pomaga ją zmiękczyć i ma niską zawartość sodu. Alternatywnie możesz użyć soku jabłkowego lub nawet octu jabłkowego. Pamiętaj tylko, aby monitorować kwasowość marynaty.

Gdy znajdziesz odpowiednią marynatę, możesz rozpocząć gotowanie steku z dziczyzny. Aby przygotować marynatę, umieść dziczyznę w szczelnej plastikowej lub silikonowej torbie. Zamknij torbę i wmasuj marynatę w dziczyznę. Przed gotowaniem odstawić mięso do lodówki na dwie do sześciu godzin. Stek można podawać ze świeżą zieloną fasolką i ziemniakami. Ciemnoczerwone wino jest również miłym dodatkiem.

Dla bardziej wyrafinowanego smaku, użyj suchego rubs. Połączenie nasion kopru włoskiego, kolendry i kminku może dodać wyrazisty smak do mięsa. Możesz również wymieszać z tymi przyprawami suszone chili w proszku, paprykę i brązowy cukier. Solanka może być również użyta do zmiękczenia mięsa. Aby przygotować odpowiednią marynatę do pieczenia steku z dziczyzny, musisz zrozumieć różne aspekty tego rodzaju mięsa.

Dobry stek z dziczyzny jest zwykle gotowany tylko przez 4-5 minut z każdej strony. Ze względu na niską zawartość naturalnego tłuszczu, należy unikać przegotowania go. Steki z dziczyzny powinny być gotowane do temperatury wewnętrznej 135 do 140 stopni F. Aby ugotować steki z dziczyzny na kuchence, użyj żeliwnej patelni i podgrzej patelnię przed gotowaniem. Gdy stek osiągnie tę temperaturę, usuń go z ciepła i pozwól mu odpocząć przez siedem do 10 minut przed podaniem.

Aby przygotować odpowiednią marynatę do steku z dziczyzny, musisz znać temperaturę gotowania dziczyzny. Możesz gotować go na grillu, brojlerze lub na kuchence. W zależności od rodzaju dziczyzny, którą gotujesz, powinieneś piec ją w temperaturze rare-medium. Aby uzyskać medium-rare, gotuj stek z dziczyzny przez około cztery do pięciu minut z każdej strony. Po wykonaniu, pozwól mu odpocząć przez co najmniej pięć minut przed podaniem.

Podobne:

Total
0
Shares
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wiadomości związane