Przepis na chrupiący i zdrowy chleb – piecz chleb w domu od dziś!

Przepis na chrupiący i zdrowy chleb - piecz chleb w domu od dziś!

Kupowanie bochenków chleba w sklepie nie jest tak zdrowe, jak pieczenie własnego. Składniki są tanie i łatwe do znalezienia, a opanowanie ciasta zajmuje trochę czasu. Zacznij metodą prób i błędów, aby znaleźć odpowiednią mieszankę i proporcje dla swojego chleba. Pamiętaj, aby często sprawdzać, czy chleb rośnie. Być może będziesz musiał dodać więcej mąki niż myślisz, aby uzyskać właściwą teksturę.

Zachęcamy do zapoznania się z materiałem, który powstał przy współudziale zrodloslonca.pl

Chleb bez ugniatania jest serdeczniejszy i gęstszy niż tradycyjny bochenek kanapkowy

Chleb bez ugniatania można bardzo łatwo zrobić w domu. Jedyną prawdziwą różnicą pomiędzy tym rodzajem chleba a tradycyjnym chlebem kanapkowym jest czas wyrastania. Jeśli wolisz chleb, który szybko wyrasta, możesz wydłużyć czas wyrabiania o pół godziny. Możesz również dodać więcej lub mniej płynu. Możesz również dostosować rozmiar patelni do chleba.

Metoda bez ugniatania wymaga tylko pięciu minut czasu, aby zrobić ten rodzaj chleba. Ten chleb ma wyjątkową teksturę w porównaniu z tradycyjnym bochenkiem kanapkowym. Jest również dość lekki, dzięki czemu idealnie nadaje się do maczania w occie, maśle, oleju lub oliwie. Chleb bez ugniatania ma również wyższą wartość odżywczą w porównaniu z tradycyjnym chlebem kanapkowym.

Chleb rzemieślniczy jest domowej roboty, świeży, chrupiący i pysznie rustykalny

Jeśli szukasz prostego i niedrogiego przepisu na chleb, rozważ zrobienie chleba rzemieślniczego. Chleb rzemieślniczy to pyszny, domowy i rustykalnie wyglądający chleb. Jest on często wykonywany bez maszyny do chleba lub zakwasu do ciasta. Są tylko trzy podstawowe składniki: mąka, woda i drożdże. Dodaj trochę ziół i sera, aby stworzyć swój własny, niepowtarzalny smak. Po upieczeniu, chleb rzemieślniczy jest przepyszny i stanowi wspaniały dodatek do każdego posiłku.

Pierwszym krokiem jest przygotowanie ciasta poprzez lekkie oprószenie go mąką. Po wymieszaniu składników, rozwałkuj ciasto na małą kulkę. To ciasto powinno wyglądać nieco niechlujnie, ale to część jego rustykalnego uroku. Podczas pieczenia na wierzchu bochenka pojawią się pęknięcia, więc zostaw trochę miejsca w cieście, aby mogło się rozszerzyć. Umieść kulę ciasta na arkuszu papieru pergaminowego i umieść ją w zimnym holenderskim piekarniku. Przykryj ją ręcznikiem kuchennym lub folią, aby nie wyschła zbytnio. Piecz bochenek przez 30 minut, aż skórka się zestali.

Przeczytaj:  Dojrzewanie schabu - przepis na domową kiełbasę

Potrzebujesz holenderskiego piekarnika

Aby zrobić chrupiący i zdrowy chleb, potrzebujesz holenderskiego piekarnika, który jest ciężką, podobną do piekarnika formą do pieczenia. Powinna mieć pokrywę, abyś mógł łatwo utrzymać gorącą zawartość w środku. Musi być również wstępnie rozgrzany. Po rozgrzaniu piekarnika holenderskiego, możesz zacząć formować ciasto. Jeśli chcesz, aby skórka była ładniejsza, należy spulchnić mąkę przed scooping.

Istnieje kilka rodzajów holenderskich piekarników, od podstawowego białego do bardziej egzotycznych, subtelnie przyprawione bochenki. Te patelnie są zazwyczaj wykonane z żeliwa i często mają emaliowaną powłokę. Są idealne do pieczenia zapiekanek, zup i duszenia mięsa. Istnieje wiele popularnych marek holenderskich piekarników dostępnych, w tym Le Creuset. Aby uzyskać najlepsze wyniki, należy dokładnie przestrzegać wskazówek.

Mąka pszenna z pełnego przemiału

Przepis na chrupiące i zdrowe bochenki zawiera tylko 1/4 łyżeczki cukru na kromkę. Taka ilość to praktycznie nic! Ale jak zrobić przepis na zdrowy chleb bez cukru? Czytaj dalej, aby się dowiedzieć! Ten przepis jest idealny dla osób próbujących ograniczyć spożycie cukru, a także jest pyszny! Wystarczy pamiętać, że ważne jest, aby ponownie skomponować chleb po jego upieczeniu.

Jednym z głównych wyzwań związanych z robieniem ciasta z pełnej pszenicy jest czas potrzebny do wyrośnięcia. Cięższe cząstki otrębów i zarodków w cieście powodują, że ciasto rośnie powoli. Ciasto osiąga swoją maksymalną objętość, kiedy drożdże przestają metabolizować cukry i odwracają kierunek. W niektórych przypadkach, nadmierna fermentacja może spowodować zapadnięcie się ciasta. Zawsze możesz spróbować przepisu z połową szklanki mąki pełnoziarnistej i połową mąki uniwersalnej.

Podobne:

Total
0
Shares
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wiadomości związane