Przepis na jabłecznik – wybierz odpowiednie jabłka

Przepis na jabłecznik - wybierz odpowiednie jabłka

Kiedy robisz cydr jabłkowy, możesz go zrobić na słodko lub kwaśno. Aby wybrać najlepsze jabłka, szukaj odmian takich jak Jonathan, Gravenstein, Gala i Golden Delicious. Jeśli nie jesteś pewien, czego użyć, spróbuj zrobić mieszankę tych dwóch odmian. W zależności od Twoich preferencji, możesz również użyć kombinacji słodkich i cierpkich jabłek. Aby przygotować najsmaczniejszy napój, wybierz jabłka o wysokiej zawartości cukru.

Prezentowany artykuł jest dowodem owocnej współpracy z gmsports.pl

Golden Delicious

Pośród najpopularniejszych odmian jabłek, Golden Delicious jest jedną z najbardziej popularnych. Charakterystyczny złoty odcień tej odmiany jest mile widzianą zmianą w stosunku do tradycyjnej czerwieni lub prawdziwej zieleni. To jabłko istnieje od wczesnych lat 1900, ale niektóre jego odmiany są bardziej popularne niż inne. Czytaj dalej, aby poznać niektóre z najlepszych odmian jabłek do zrobienia własnego cydru jabłkowego. Zaczynajmy! Jabłka Golden Delicious robią pyszny cydr jabłkowy.

W 1890 roku rodzinny farmer o nazwisku Anderson Mullins odkrył plon żółtych jabłek. Wysłał kilka z nich do szkółki Stark Brothers, a firma była pod wrażeniem bogatego smaku. Golden Delicious był większy i słodszy niż Grimes Golden i był wynikiem nowego drzewa, które zaczęło się od nasion. Golden Delicious został wprowadzony do sprzedaży w 1916 roku. W rezultacie wielu cydrowników zaczęło robić własny, domowy cydr jabłkowy.

Jonathan

Przepis Jonathana na cydr jabłkowy zawiera całe laski cynamonu, goździki, ziele angielskie i gałkę muszkatołową. Jeśli wolisz nieco ostrzejszy cydr, użyj tylko połowy każdej z przypraw. Możesz też dodać dodatkowy brązowy cukier, w sumie do jednej filiżanki. Po dodaniu składników do dużego garnka, dodaj pokrojone w ćwiartki jabłka i pomarańczę, łyżkę miodu i szczyptę soli. Wymieszać do połączenia. Po tym czasie przecedzić i przechowywać w szczelnym pojemniku.

Cydr jabłkowy to popisowy napój jesieni. Sam zapach jest odurzający, przewyższający zapach kupionej w sklepie świeczki. Przygotowanie idealnego napoju wymaga jednak trochę wysiłku, aby cydr smakował jak najlepiej. Oprócz przygotowania pysznego napoju, jest kilka ważnych rzeczy, które należy wziąć pod uwagę przy robieniu własnego. Oto jak zrobić cydr jabłkowy według przepisu Jonathana:

Przeczytaj:  Przepis na Tortille z kurczakiem - Przygotuj lepsze Tortille niż w McDonald's

Ida Red

Jabłka Ida to doskonały wybór na cydr jabłkowy. Jabłoń ta pochodzi z miejscowości Moscow w stanie Idaho. Odmiana ta jest krzyżówką jabłka Wagener i Jonathan. Charakteryzuje się kruchym, słodko – cierpkim smakiem. Jabłko zachowuje swój kształt nawet po ugotowaniu. Jego smakiem najlepiej cieszyć się w miesiącach późno jesiennych, kiedy owoce są zbierane. Są dostępne przez całą jesień, a można się nimi cieszyć jeszcze w styczniu.

Ta czerwona odmiana jabłka została opracowana przez hodowców z Uniwersytetu w Idaho. Jest świetnym jabłkiem do przechowywania w późnym sezonie i jest głównym zapylaczem Gravenstein w Oregonie. Jest odporna, mała i niezawodna w uprawie. Nazwa jabłka jest także hołdem dla stanu Idaho, gdzie owoce te były uprawiane po raz pierwszy. Jest jednak podatne na zarazę ogniową, mączniaka, rdzę cedrowo-jabłkową i parcha.

Gravenstein

Najlepszym miejscem na przygotowanie pysznego przepisu na cydr z jabłek Gravenstein jest Twoje podwórko! Owoc ten jest powszechnie uprawiany w Kanadzie, szczególnie na podwórkach. W przeciwieństwie do innych odmian jabłek, jabłka Gravenstein nie zmieniają koloru na nieapetyczny brąz po pokrojeniu. Ponadto, jabłka Gravenstein nie potrzebują soku z cytryny w deserach. Można je również jeść z ręki! Trzeba się jednak spieszyć, aby w sezonie zdobyć te pyszne owoce.

Jabłko Gravenstein ma duńskie korzenie i jest uprawiane w całej Ameryce Północnej, od Nowej Szkocji po północno-zachodni Pacyfik. Ten pyszny owoc jest wykorzystywany niemal we wszystkim, od placka po tarte tatin. Dobrze rośnie w piaszczystej glebie i nadmorskiej mgle. W rzeczywistości jabłko to ma swoją własną ulicę w Sogndal. Używanie tego jabłka w swoich przepisach to świetny sposób na uczczenie jabłka Gravenstein. Co więcej, cydr z tego jabłka stanowi doskonały prezent!

Podobne:

Total
0
Shares
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wiadomości związane