Przygotowanie wolno pieczonej polędwicy – jakie przyprawy należy wetrzeć w polędwicę

Przygotowanie wolno pieczonej polędwicy - jakie przyprawy należy wetrzeć w polędwicę

W końcu zdecydowałeś się przygotować wolno pieczoną polędwicę. Teraz pozostaje pytanie, jakimi przyprawami natrzeć polędwicę? Oto kilka sugestii. Po pierwsze, jeśli nie wiesz, jakimi przyprawami natrzeć polędwicę, zacznij od przeczytania tego artykułu. Przejdzie on przez Twoje możliwości.

Z dumą prezentujemy treść, która powstała w kooperacji z dietafitme.pl

Opcje

Istnieje kilka różnych opcji przygotowania polędwicy wolno pieczonej. Najpopularniejszą metodą pieczenia tego kawałka mięsa jest powolne pieczenie w piekarniku, które trwa około trzech godzin. Po osiągnięciu przez mięso pożądanego poziomu dojrzałości, można je pokroić w plastry. Istnieją dwie podstawowe techniki powolnego pieczenia polędwicy: po pierwsze, solenie pieczeni, co powoduje głębsze przyprawy i bardziej suchą powierzchnię. Po drugie, powolne pieczenie jej w niskim piekarniku zapewni równomierne ugotowanie mięsa, a po trzecie, basting go zrumienionym masłem nafaszerowanym szalotką i tymiankiem wzmocni smak i zrumienienie.

Wołowinę można przygotować na kilka sposobów, zapewniając aromatyczną, wilgotną i pyszną pieczeń. Przed powolnym pieczeniem, wołowina jest najpierw doprawiona solą koszerną i świeżym pieprzem. Można ją związać do dwóch dni przed czasem. Dobrym pomysłem jest również wcześniejsze zasolenie polędwicy wołowej. Następnie zawija się ją szczelnie w folię aluminiową z wywiniętymi do góry brzegami.

Czas pieczenia

Jeśli szukasz pysznego i aromatycznego steku, czas pieczenia polędwicy jest najważniejszy. Ten chudy kawałek wołowiny ma bardzo chudą teksturę, więc przyrządzenie go na średnio-twardo nie zawsze jest łatwe. Ponieważ na polędwicy jest mało tłuszczu, jest bardziej prawdopodobne, że będzie się ona szybko gotować, co spowoduje, że mięso będzie twarde i suche. Jednak powolne pieczenie mięsa zmaksymalizuje ilość średnio krwistego mięsa, które uzyskasz, i wzmocni jego smak.

Aby rozpocząć gotowanie wolno pieczonej polędwicy, dopraw ją na całej powierzchni. Odłóż ją do lodówki na 24-48 godzin, aby umożliwić wyschnięcie zewnętrznej skóry, dzięki czemu mięso będzie miało ładną brązową skórkę podczas pieczenia. Wyjmij ją z lodówki co najmniej 2 godziny przed pieczeniem. Jeśli nie doprowadzisz go do temperatury pokojowej przed pieczeniem, potrwa to dłużej i upiecze się nierównomiernie. Piecz polędwiczki w temperaturze 250 stopni F przez 1,5 do 2,5 godziny lub do momentu, gdy termometr cyfrowy wskaże 120 stopni F. Pamiętaj, że gotowanie z przeniesieniem może spowodować temperaturę 125-130°F.

Przeczytaj:  Łatwy przepis na polędwiczki wieprzowe w sosie śliwkowym

Przyprawy do nacierania polędwicy

Aby uzyskać aromatyczną wolno pieczoną polędwicę, wypróbuj tę prostą przyprawę. To idealny dodatek do żeberek wołowych, kurczaka, wieprzowiny, a nawet steku z grilla. Wszystko czego potrzebujesz to kilka prostych składników i odpowiednie narzędzia do pracy. Aby rozpocząć, wystarczy natrzeć polędwicę przyprawami. Ten rub składa się z mielonych ziaren pieprzu i innych ziół.

Po wymieszaniu przypraw, lekko pokryj surową wołowinę oliwą z oliwek, a następnie natrzyj ją mieszanką przypraw. Następnie, po upieczeniu, dodaj masło, aby nadać polędwicy złotobrązowe wykończenie. Przygotuj sos chrzanowy z wyprzedzeniem: Ten sos, zrobiony z chrzanu i soku z cytryny, można przygotować do 3 dni wcześniej i podawać z polędwicą.

Najlepszy kawałek mięsa do użycia

Przyrządzając wolno pieczoną polędwicę, pytanie o to, jakiego kawałka wołowiny użyć, powinno być głównym problemem. Polędwica, inaczej chateaubriand, to kawałek mięsa rozciągający się od kości biodrowej do żeber. Podczas gdy ten kawałek mięsa nie dostaje dużo ćwiczeń, jest jednym z najchudszych kawałków mięsa i ma bardzo mało tłuszczu.

Polędwica jest chuda, bez tłuszczu śródmięśniowego. Z tego powodu, gotowanie jej na średnim ogniu spowoduje jej wysuszenie i powstanie twardego produktu. Podczas gotowania polędwicy należy dążyć do uzyskania różowego lub półprzezroczystego koloru mięsa. Jeśli to możliwe, użyj ciemnej skórki, aby uzyskać najlepszy smak. Jeśli martwisz się o przypalenie mięsa, spróbuj metody powolnego pieczenia.

Najlepszy sposób gotowania

Najlepszym sposobem gotowania polędwicy wołowej jest powolne pieczenie przez maksymalną ilość czasu. Na początek dobrym pomysłem jest związanie jej w dwucalowych odstępach. Następnie powinieneś wymieszać mielony czosnek z solą koszerną i 2 łyżkami oliwy z oliwek. Nałóż go na polędwicę, a następnie umieść ją w brytfannie. Lekko skropić ją oliwą z oliwek przed umieszczeniem w piekarniku.

Kluczem do tej pieczeni jest dobre doprawienie jej solą przed gotowaniem. Sól daje również suchszą powierzchnię dla efektywnego brązowienia. Kiedy wołowina jest już gotowa, możesz przejść do kolejnego kroku – basting go zrumienionym masłem z szalotkami i tymiankiem. Wzmocni to smak i zrumienienie polędwicy. Po posmarowaniu polędwicy, pozwól jej odpocząć przez 15 minut przed przystąpieniem do rzeźbienia.

Podobne:

Total
0
Shares
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wiadomości związane